Orașul responsabilităților

Cu această activitate, vei învăța despre responsabilități și cum acestea ne ajută să creștem și să fim mai buni. Responsabilitățile sunt lucrurile pe care trebuie să le faci, chiar dacă uneori nu sunt la fel de distractive ca jocurile sau activitățile tale preferate. 

Descriere

Imaginează-ți că ești un mic locuitor al unui oraș special de pe o planetă îndepărtată, numit „Orașul responsabilităților”. Acest oraș are două părți importante: „Cartierul sarcinilor” și „Parcul distracțiilor”. 

Explorarea Cartierului Sarcinilor

În „Cartierul Sarcinilor”, vei găsi activități și sarcini pe care le ai de făcut în viața de zi cu zi, cum ar fi a-ți face temele, a ajuta la treburile casei sau a avea grijă de animalele de companie. Ca să fie mai ușor, iată  câteva idei de probe, dar părinții tăi pot stabili altele:

Misiunea “Curățenia”: 

Părinții îți vor arăta o cameră care trebuie curățată sau organizată. Vei sorta jucăriile, vei aranja hainele sau vei șterge praful. Pentru fiecare sarcină completată, primești un simbol special (poate fi o stea lipită pe o foaie de hârtie). 

Înveți că menținerea curățeniei este o parte importantă a responsabilităților. 

Misiunea ”Îngrijirea plantelor”: 

Ai o plantă sau o floare pe care trebuie să o îngrijești. Uzi planta și te asiguri că are suficientă lumină. Primești un simbol special dacă planta ta este sănătoasă la sfârșitul săptămânii. 

Înțelegi importanța îngrijirii și responsabilității pentru alte vieți.

Misiunea ”asistentul bucătar”: 

Ajuți la pregătirea unei mese. Speli legumele, așezi masa sau ajuți la amestecarea ingredientelor. Primești un simbol special pentru ajutorul oferit. 

Înveți despre lucrul în echipă și contribuția ta la binele familiei tale.  

Pentru îndeplinirea sarcinilor, corect și la timp, o să primești recompense: 

Tichete pentru timp de joacă extra: Pentru fiecare sarcină completată, primești un tichet care îți permite să adaugi 10 minute la timpul tău de joacă sau la timpul petrecut cu o activitate preferată. 

Cupon pentru o activitate specială: Dacă completezi toate sarcinile dintr-o zi, primești un cupon pentru a alege o activitate specială în weekend, cum ar fi o vizită la parc, o seară de film sau o ieșire la înghețată. 

Sau orice altă recompensă decid părinții tăi.

Descoperirea Parcului distracțiilor

Acum, mergi în „Parcul Distracțiilor”. Aici găsești toate activitățile distractive pe care le adori, cum ar fi jocurile, desenatul, sportul sau vizionarea de desene animate. Ca să fie mai ușor, iată  câteva idei de probe, dar părinții tăi pot stabili altele:

Misiunea artistului:
Ai la dispoziție materiale de desenat sau pictat. Creezi o operă de artă, desenând sau pictând ceva ce îți place.  Expui lucrarea ta într-o “galerie de artă” acasă. 

Înveți că exprimarea creativității este o formă importantă de distracție. 

Misiunea micului sportiv: 

Organizează un mic circuit sportiv în casă sau în curte. Completezi un parcurs cu obstacole, sari coarda sau joci un joc sportiv. Primești laude pentru efortul fizic și pentru distracția avută. 

Înveți despre distracția prin mișcare și importanța activității fizice. 

Misiunea povestitorului: 

Alegi o carte sau o poveste pe care să o citești sau să o asculți. Petreci timp citind sau ascultând o poveste interesantă. Discuți despre poveste cu părinții sau prietenii tăi. 

Descoperi distracția prin lectură și importanța poveștilor. 

Pentru îndeplinirea probelor, corect și la timp, o să primești recompense:

Medalia eroului distracției: Primești o “medalie” (poate fi făcută din hârtie sau carton) pentru fiecare activitate distractivă finalizată cu succes.

Poveste la alegere la culcare: Dacă participi activ în distracții educaționale, poți alege povestea citită la culcare.

Oră de joc liber: După finalizarea unei activități distractive, primești “o oră de timp liber”, unde poate face orice activitate preferi.

Cupon pentru o activitate specială: Dacă completezi toate sarcinile dintr-o zi, primești un cupon pentru a alege o activitate specială în weekend, cum ar fi o vizită la parc, o seară de film sau o ieșire la înghețată.

Sau orice altă recompensă decid părinții tăi.

Discuție cu părinții

La final, discută cu părinții tăi despre lista ta. De ce ai pus făcut acele sarcini din „Cartierul Sarcinilor”? Sunt ele importante pentru voi, ca familie? De ce? Iar despre „Parcul Distracțiilor”, ce te-a distrat la acele activități? Poți explica diferența dintre distracție și responsabilitate? 

Morala

Prin această probă, vei afla că echilibrul între distracție și responsabilitate este important. Responsabilitățile ne ajută să creștem și să devenim mai conștienți de obligațiile noastre în familie sau societate, în timp ce distracțiile ne fac viața mai frumoasă. Este esențial să găsești un echilibru între aceste două aspecte ale vieții tale. 

Ai făcut proba asta împreună cu cineva drag ție? Roagă persoana care te-a ajutat să ne scrie folosind formularul de mai jos și să ne spună cum i s-a părut.