Orașul misterios

Această probă este concepută să te ajute să înțelegi importanța economisirii și investițiilor pe termen lung, prin intermediul unei aventuri captivante într-un oraș misterios.

Descriere

Ești un explorator care a ajuns într-un oraș părăsit, aflat în mijlocul unui ținut înghețat. Va trebui să decizi cum să folosești resursele tale limitate pentru a descoperi comori ascunse.

Pasul 1

Ai plecat, de ani de zile, într-o călătorie extraordinară printr-un ținut înghețat. La un moment dat, când credeai că acolo nu există nimic altceva decât gheață și frig, descoperi poarta de intrare într-un oraș extraordinar, construit de o civilizație străveche. Orașul este părăsit, dar la poarta lui găsești o hartă ciudată, care îți explică faptul că, în câteva zeci de metri vei găsi o cutie pe care o poți deschide atunci când introduci anul nașterii tale. În cutie, găsești o hartă, precum și câteva monede.

Pasul 2

În oraș sunt mai multe comori care pot fi descoperite. Însă totul depinde de modul cum alegi să-ți folosești monedele primite. Lângă fiecare comoară sunt și seifuri cu provizii (hrană, medicamente, instrumente de gătit, haine, pături sau chiar unele distracții). Ca să le deschizi pe fiecare ai nevoie să cheltui câteva monede (deci ”să consumi”). Sau, poți renunța la o parte din consum și păstra astfel unele dintre monede (adică să economisești). În acest fel poți căuta, prin oraș, echipamente străvechi care te ajută să ajungi la comori mai rapid sau firide secrete aflate în oraș care conțin hărți speciale, care îți indică localizarea exactă a comorilor. Cu ale cuvinte să investești monedele. Echipamentele pot merge bine sau se pot defecta, hărțile te pot duce la comori mai mari sau mai mici sau chiar la unele deja luate. Adică, investițiile pot funcționa mai mine sau … mai puțin bine. Sau poți pur și simplu să rămâi cu monedele la tine (cu riscul de a le pierde sau de a nu mai avea loc unde să le cari).

Pasul 3

Poți construi, împreună cu părinții tăi, un boardgame pornind de la ideea de mai sus. Pentru a construi boardgame-ul “Orașul Misterios”, ai putea să te gândești la următoarele lucruri:

Materiale necesare:

  • Carton gros pentru tabla de joc.
  • Hârtie colorată sau markere pentru decorare.
  • Monede sau jetoane mici pentru a servi drept “monede” în joc.
  • Figurine mici care să servească drept exploratori (poți folosi piese din alte jocuri sau chiar figurine LEGO).
  • Foarfecă, lipici, riglă și un creion.

Construcția tablei de joc:

  • Taie cartonul într-o formă dreptunghiulară sau pătrată, în funcție de spațiul pe care îl ai disponibil.
  • Desenează pe carton străzile și clădirile “Orașului Misterios”. Fiecare clădire sau stradă poate avea un punct de interes pentru explorare. Acolo poate fi o comoară sau o capcană care îți reduce monedele primite.
  • Creează zone speciale unde jucătorii pot “cumpăra echipamente” sau găsi “hărți speciale”.

Crearea regulilor jocului:

  • Stabilește reguli pentru cum se mișcă exploratorii pe hartă (ex. numerotezi căsuțele și dați cu zarul ori altăm metodă).
  • Definește cum se pot cheltui monedele: pentru a cumpăra provizii, echipamente sau pentru a descoperi indicii despre comori.
  • Definește cum se pierd monedele (ex. capcane) și cum decizi alte evenimente (ex. cât câștigi la o comoară găsită, cât durează funcționarea unui echipament).
  • Hotărăște cum poate câștiga un jucător: găsește cele mai multe comori sau rămâne, la finalul jocului, cu cele mai multe monede.

Confecționarea cărților de joc:

  • Creează cărți cu diferite evenimente, provocări sau recompense.
  • Fiecare card poate reprezenta o descoperire sau un eveniment neașteptat în orașul misterios.

Pasul 4

La sfârșitul jocului, vei evalua, împreună cu cei dragi ție, deciziile luate și efectele deciziilor tale.

Construind și jucând “Orașul Misterios”, vei învăța nu doar despre importanța economisirii și investițiilor, ci și despre creativitate și lucru în echipă. Jocul te va ajuta să înțelegi că în viață, ca și în căutarea comorilor, deciziile tale au impact și că planificarea și gândirea strategică sunt esențiale pentru succes.

Ai făcut proba asta împreună cu cineva drag ție? Roagă persoana care te-a ajutat să ne scrie folosind formularul de mai jos și să ne spună cum i s-a părut.