Casa Comorilor Financiare

Această probă îți va dezvolta abilitățile de gestionare a finanțelor și va accentua importanța economisirii și investițiilor inteligente. Vei învăța să iei decizii financiare într-un context interesant și interactiv.

Descriere

Vei crea și explora “Casa Comorilor Financiare” în propria ta casă, folosind obiecte obișnuite pentru a reprezenta diferite resurse financiare și investiții.

Pasul 1

Folosește obiecte din casa ta (cum ar fi scaune, perne, cutii) pentru a crea “Casa Comorilor”. Fiecare zonă a casei reprezintă o diferită oportunitate financiară sau o provocare (de exemplu, “Seiful cu Aur” poate fi o cutie cu monede de jucărie, “Colțul Riscurilor” poate fi un colț întunecat cu obstacole).

Pasul 2

Primești un buget fictiv, reprezentat de jetoane sau bilețele.

În casă, vei întâmpina diferite misiuni și provocări. Fiecare misiune completată cu succes îți aduce recompense financiare (jetoane suplimentare), în timp ce provocările pot însemna cheltuieli sau pierderi.

Folosește jetoanele pentru a “investi” în diferite zone ale casei. Acest lucru poate însemna asumarea de riscuri calculate pentru a câștiga mai multe jetoane.

Iată niște exemple:

Misiunea “Seiful cu aur”:

Găsește și deschide “Seiful cu Aur” ascuns într-un loc secret din casă. Seiful poate fi deschis cu un cod secret care spune, spre exemplu, că ar trebui să înlocuiești cifra 1 cu litera A, cifra 5 cu litera i, cifra 3 cu litera c, cifra 6 cu literea e. Prin casă vor fi împrăștiate mai multe bilete, dar doar unele vor duce la seif. Ex. mesaje ”111 1”, ”124 1”, ”617 9”, ”1531 6”.

Dacă reușești să găsești și să deschizi seiful, câștigi 10 jetoane. Dacă nu, pierzi 2 jetoane pentru timpul pierdut în căutare.

Provocarea “Colțul riscurilor”:

Trebuie să traversezi un colț întunecat al casei, evitând “capcanele” (jucării sau obiecte așezate aleatoriu).

Dacă traversezi fără să atingi capcanele, câștigi 5 jetoane. Dacă atingi o capcană, pierzi 3 jetoane.

Misiunea “Bursa de Valori”:

Pe o masă sunt plasate diferite obiecte ce reprezintă “acțiuni”. Poți alege să “investești” jetoane în oricare dintre acestea.

După 10 minute, valoarea “acțiunilor” se schimbă. Poți câștiga până la 50% în plus sau pierde până la 30% din jetoanele investite, în funcție de alegerea ta.

Provocarea “Labirintul cheltuielilor”:

Creează un labirint într-o cameră folosind mobilierul. La fiecare “intersecție” a labirintului, trebuie să alegi între cheltuirea jetoanelor pentru un “bonus” sau economisirea lor.

Dacă cheltui jetoane, poți primi un bonus care te va ajuta mai târziu (de exemplu, o “scurtătură” în labirint). Dacă economisești jetoanele, vei avea mai multe la final, dar va fi mai dificil să navighezi prin labirint.

Misiunea “Cufărul misterelor”:

Găsește “Cufărul Misterelor” și alege să deschizi unul dintre cele trei compartimente secrete ale sale, fiecare având o provocare diferită.

Fiecare compartiment are un risc și o recompensă diferite. Poți alege să rămâi cu jetoanele tale actuale sau să riști pentru a câștiga mai multe. De exemplu, un compartiment ar putea dubla jetoanele tale, în timp ce altul le-ar putea reduce la jumătate.

Misiunea “Investiția în cunoaștere”:

Ai o bibliotecă cu cărți diferite, fiecare reprezentând o “investiție în cunoaștere”. Alege o carte și citește 100 de pagini din ea.

Dacă poți face un rezumat corect la ce ai citit, câștigi 8 jetoane. Dacă nu, pierzi 3 jetoane pentru timpul investit.

Provocarea “Piața de antichități”:

Vezi, în casă, mici bibelouri, statuete sau alte obiecte care ar putea fi “antichități“. Fiecare are un preț în jetoane. Poți cumpăra un astfel de obiect. Sub el, poți pune un bilețel de tip post-it prin care să scrii că ”a fost cumpărat de ____, cu suma de X jetoane”.

După o perioadă, un adult decide dacă valoarea obiectului a crescut sau scăzut. Poți câștiga sau pierde jetoane în funcție de “valoarea” actualizată a obiectului.

Misiunea “Grădina de Profit”:

Creează o “grădină” folosind ghivece cu plante sau semințe. “Investește” jetoane în îngrijirea lor. Pune un post-it sub fiecare ghiveci pentru a-ți reaminti câte jetoane ai investit acolo.

Dacă plantele cresc sănătos, câștigi mai multe jetoane, reflectând profitul dintr-o investiție pe termen lung. Dacă plantele nu cresc bine, pierzi o parte din jetoane.

Provocarea “Insula comorilor ascunse”:

Roagă pe cineva să deseneze o hartă a unei insule cu comori ascunse. În diferite locuri din casă, va trebui să ascundă “comori” (jetoane sau obiecte mici).

Pentru fiecare comoară găsită, câștigi jetoane. Dacă nu găsești comorile în timpul alocat (timpul este decis de cel care desenează harta), pierzi jetoane pentru efortul cheltuit. Puteți schimba locurile, odată ce jocul s-a terminat. Tu desenezi harta, cealaltă persoană caută comorile.

Provocarea “Banca de împrumuturi”:

Ai posibilitatea să “împrumuți” jetoane de la o “bancă” (un membru al familiei).

Dacă reușești să “returnezi” împrumutul cu “dobândă” în timpul alocat, prin completarea unor sarcini suplimentare, câștigi jetoane. Dacă nu, pierzi mai multe jetoane decât suma inițială.

Pasul 3

Scopul final este să acumulezi suficiente jetoane pentru a “cumpăra” Marele Premiu (poate fi un snack special, o activitate preferată etc.), reprezentând succesul tău financiar.

Pasul 4

Această probă te va învăța că gestionarea inteligentă a banilor implică atât economisirea, cât și investițiile calculate. Vei învăța să evaluezi riscurile și să profiți de oportunități, pregătindu-te astfel pentru deciziile financiare reale din viitor. Prin joc, vei descoperi că succesul financiar necesită răbdare, planificare și gândire strategică. Discută cu cei dragi ție concluziile acestei probe.

Ai făcut proba asta împreună cu cineva drag ție? Roagă persoana care te-a ajutat să ne scrie folosind formularul de mai jos și să ne spună cum i s-a părut.