Această probă îți va dezvolta abilitățile de bugetare și te va învăța să distingi între nevoi și dorințe. Vei învăța să faci alegeri financiare responsabile.
Descriere
Vei ține un jurnal al cheltuielilor pentru o săptămână, urmărind cum îți gestionezi “bugetul” (fictiv sau real) în diferite situații.
Pasul 1
Primești o sumă de bani (un buget) imaginar pentru o lună. Bugetul îl vei folosi atât pentru a acoperi nevoile, cât și dorințele tale în luna respectivă. Îți vei ruga părinții să te ajute să îți estimezi cheltuielile în fiecare zi.
Pasul 2
Notează în jurnalul tău toate cheltuielile pe care le faci. Împarte cheltuielile în două categorii: nevoi (mâncare, o vizită la dentist, biletele de transport în comun sau benzina consumată de ai tăi ca să ajungi la școală) și dorințe (setul ăla Lego pe care ți l-ai dorit, ieșirea la cinema, tricoul ăla cool pe care îl pui lângă celelate multe tricouri cool pe care le ai, etc.)
Pasul 3
La sfârșitul fiecărei săptămâni, analizează jurnalul și vezi unde ai putea face reduceri sau unde ai cheltuit în mod înțelept. Așa cum ai învățat deja din aventurile Elei, important nu e să nu cheltuiești niciodată pe dorințe, ci să găsești un echilibru. Să te bucuri de lucrurile care îți aduc plăcere mai mult decât doar câteva ore sau zile și să nu uiți să ai mereu o rezervă pentru situații neprevăzute.
Pasul 4
Discută cu părinții, la finalul probei, despre modul în care ai gestionat bugetul și ce ai putea îmbunătăți. Apoi mai faceți proba încă o lună și urmărește dacă modul în care cheltuiești și economisești s-a schimbat în vreun fel.
Pasul 5
Această probă te va învăța să fii conștient(ă) de modul în care îți cheltuiești banii și să faci diferența între ceea ce este cu adevărat necesar și ceea ce este doar o dorință. Vei învăța că bugetarea și controlul cheltuielilor sunt pași esențiali pentru o bună gestionare financiară.
Ai făcut proba asta împreună cu cineva drag ție? Roagă persoana care te-a ajutat să ne scrie folosind formularul de mai jos și să ne spună cum i s-a părut.